ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Η χοληστερόλη έχει κακή φήμη, αλλά στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε συγκεκριμένη ποσότητα απ’ αυτή για τις απαραίτητες διαδικασίες του οργανισμού, όπως είναι η παραγωγή ορμονών και η «μόνωση» των απολήξεων των νεύρων. Η περισσότερη από την χοληστερόλη που χρειαζόμαστε δημιουργείται στο συκώτι από τις λιπαρές τροφές που τρώμε. Για το λόγο αυτό η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρήσουμε τη χοληστερόλη μας στα σωστά επίπεδα.
Αν γνωρίζατε ότι το διαιτολόγιό σας μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους υπόπτους για τις ασθένειες του οργανισμού, η αλλαγή του διαιτολογίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε όλες τις αλλαγές στη διατροφή σας ταυτόχρονα. Διαλέξτε μερικές που πιστεύετε ότι μπορείτε να αντέξετε και σιγά –σιγά συνεχίζετε με λίγες ακόμα και στη συνέχεια προσθέτετε και κάποιες άλλες. Οι σταδιακές αλλαγές στη διατροφή πάντα λειτουργούν καλύτερα από τις απότομες. Είναι απλό αλλά είναι αληθινό, αν το σκεφτείτε ότι μια μικρή αλλαγή θα σας δώσει μεγάλα πλεονεκτήματα. Π.χ. αν μάθετε να τρώτε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό ή μια μερίδα πολύσπορο ή προϊόν ολικής άλεσης σε κάθε σας γεύμα μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες για έμφραγμα.
Μια σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με παθήσεις της καρδιάς όταν ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή που μειώνει το κόκκινο κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές και εμπλουτίζει το διαιτολόγιο με φρέσκα και πολύσπορα προϊόντα και καλά λιπαρά από ψά-ρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, είχαν 50 – 75% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με ασθενείς που επέμειναν στη δυτικού τύπου διατροφή.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
• Τροφές πλούσιες σε ω3 όπως λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη. Επίσης καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Ο αλευρόμυλος Πανταζή παράγει αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιναρόσπορο από το οποίο μπορείτε να πάρετε την απαραίτητη ποσότητα ω3.
• Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, το λιγότερο 3-5 μερίδες την ημέρα
• Δημητριακά, όσπρια, το μυστικό σε αυτές τις τροφές είναι οι υδατοδιαλυτές ίνες. Το είδος των ινών που μειώνει τη χοληστερόλη, μουλιάζοντάς την ώστε να αποβάλλετε από τον οργανισμό σαν άχρηστο υλικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε υδατοδιαλυτές ίνες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 10-15% που στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να είναι υπεραρκετό.
Οι νιφάδες βρώμης περιέχουν περισσότερες υδατοδιαλυτές ίνες από οποιονδήποτε άλλο σπόρο δηλαδή 2-3 γρ. ανά μερίδα. Παίρνοντας δηλαδή απλά και μόνο 2 μερίδες νιφάδες ή δημητριακά με φυτικές ίνες μειώνετε την χοληστερόλη κατά 2-3%. Αν δεν σας αρέσουν οι νιφάδες βρώμης μπορείτε να καταναλώσετε μισό φλιτζάνι όσπρια ή αρακά που περιέχουν και αυτά 2 γρ υδατοδιαλυτών φυτικών ινών.
Ο αλευρόμυλος Πανταζή παράγει νιφάδες βρώμης για πρωινό είτε σκέτες είτε εμπλουτισμένες με τις λεγόμενες υπερτροφές όπως μούρα GOJI, καρπούς κακάο καρπούς μαύρου τριαντάφυλλου πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.
Επίσης αν δεν σας αρέσουν οι νιφάδες βρώμης παράγουμε και αλεύρι από βρώμη όπως και άλευρα από όσπρια όπως αλεύρι φακής και ρεβυθάλευρο.
Καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια, τρώγοντας ξηρούς καρπούς αντί για άλλα λιπαρά προϊόντα , μπορεί να μειώσετε τις πιθανότητες για παθήσεις της καρδιάς μέχρι και σε ποσοστό 40% σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. Παρόλο που οι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετά λιπαρά, αυτά είναι μονοακόρεστα που μειώνουν τη χοληστερίνη και προστατεύουν την καρδιά. Επιπλέον οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ έχουν βιταμίνες Β και Ε μαγνήσιο και ποτάσιο. Όλα αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία της καρδιάς.
Ελαιόλαδο
Ειδικές μαργαρίνες
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ
Κόψτε αμέσως το κεκορεσμένα λιπαρά. Αν θέλετε να τρώτε κόκκινο κρέας, αφαιρέστε όλο το εμφανές λίπος και αποφύγετε τα λιπαρά κρέατα όπως λουκάνικα και μπέργκερς.
Αποφύγετε το βούτυρο και το λαρδί
Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα διαλέγοντας αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
Αποφύγετε τα συσκευασμένα γεύματα και τα σνακ με υψηλό αλάτι και προσθέστε όσο λιγότερο αλάτι μπορείτε στο φαγητό σας.