ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ (ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ)
Η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου η γλουτένη (που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι) μπορεί να ενεργοποιήσει μια αλλεργική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση του ανοσοποιητικού βλάπτει την εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου , προκαλώντας μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως είναι η διάρροια, τα πολλά αέρια, η δυσκοιλιότητα ,η ανεξήγητη ναυτία, ο εμετός, οι κράμπες στο στομάχι και το φούσκωμα, η χρόνια υπερκόπωση, οι πονοκέφαλοι και η έλλειψη σιδήρου, της βιταμίνης Β12 ή του φολικού οξέος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, τα έλκη στο στόμα, τα δερματικά εξανθήματα, την κατάθλιψη, τους πόνους στα κόκαλα ή στα νεύρα και τις κλειδώσεις, την τριχόπτωση.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η γλυαδίνη στο σιτάρι και παρόμοιες πρωτεΐνες, που βρίσκονται στο κριθάρι και στη σίκαλη, είναι υπεύθυνες για την ύπαρξη μιας αλλεργικής αντίδρασης σε αυτούς που υποφέρουν από απ’ αυτήν την πάθηση. Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκληθεί οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν γλουτένη. Μερικοί σπόροι μπορεί να είναι ποιο ανεκτικοί από άλλους. Με ένα διαιτολόγο μπορεί να αποφασιστεί τι πρέπει και τι μπορούμε να τρώμε. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε όσο ποιο ποικιλόμορφη διατροφή μπορείτε, για να είστε σίγουροι ότι παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Η κοιλιοκάκη μπορεί να κάνει ακόμα ποιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ
Διαλέξτε αλεύρι από καλαμπόκι , πατάτες, κινόα, ρύζι , φαγόπυρο που θα σας εξασφαλίσουν ότι παίρνετε αρκετούς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β
Ο Αλευρόμυλος Πανταζή παράγει μια μεγάλη ποικιλία από άλευρα για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη όπως: ρυζάλευρο, ρεβυθάλευρο, αλεύρι φακής, αλεύρι ταπιόκας, χαρουπάλευρο ,αλεύρι καλαμποκιού καθώς και μίγματα από συνδυασμό αυτών των αλεύρων.
Επίσης παράγουμε αλεύρι από ένα αρχαίο σπόρο σταριού ονομάζεται Καπλουτζάς οποίος έχει γλουτένη αλλά ένα άλλο είδος γλουτένης από αυτή που περιέχεται στο κοινό σιτάρι και η οποία είναι περισσότερο ανεκτή σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ
Οποιαδήποτε τροφή με γλουτένη, όπως ψωμί, ζυμαρικά, πίτες, πίτσες, κριτσίνια και οι σάλτσες που στην ετικέτα τους αναγράφεται
Οποιοσδήποτε σπόρος που περιέχει γλουτένη όπως αλεύρι από σιτάρι, άμυλο σταριού, φύτρο σταριού, πίτουρο σταριού, σιμιγδάλι, κους-κους, σίκαλη και κριθάρι καθώς και βύνη σταριού.
Παρότι η βρώμη περιέχει λίγη γλουτένη, και κάποιες φορές είναι ανεκτή από ασθενείς με κοιλιοκάκη πρέπει να καταναλώνεται πάντα με μέτρο
ΠΡΟΣΟΧΗ
Προσέξτε την κρυμμένη γλουτένη που αναγράφεται στην ετικέτα των τροφίμων όπως στα δημητριακά του πρωινού, σε επεξεργασμένα κρέατα , ψημένους ξηρούς καρπούς, μαρινάδες, σόγια σως (που μπορεί να έχει υποστεί ζύμωση με σιτάρι), στη βύνη, καρυκεύματα, μίγματα μπαχαρικών και πολλά άλλα για το λόγο αυτό πριν καταναλώνετε ένα προϊόν διαβάζετε πάντα την ετικέτα του.
Πίνετε αρκετό νερό για να διατηρηθείτε ενυδατωμένοι και να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα.
Ενημερωθείτε για τον κίνδυνο έμμεσης μόλυνσης από την διασταύρωση των τροφών. Κάθε υλικό που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία του φαγητού προσέξτε να είναι σχολαστικά καθαρό.