Εκατομμύρια ανθρώπων είναι παχύσαρκοι και δυστυχώς ο αριθμός αυξάνεται. Ίσως να σκεφτείτε ότι η λύση είναι απλή: Τρώτε λιγότερο. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εξαντλητικές δίαιτες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι όταν χάνουμε βάρος, συρρικνώνονται τα κύτταρα του λίπους, χαλαρώνει η ποσότητα της λεπτίνης-η ορμόνη της όρεξης- και πέφτει στο αίμα.
Όταν η λεπτίνη πέφτει κάτω από το επίπεδο που είναι προγραμματισμένα τα γονίδια να έχουν, ο εγκέφαλος απελευθερώνει άλλες ορμόνες που αυξάνουν την πείνα. Όσοι κάνουν δίαιτες αυτό το γνωρίζουν, γιατί χάνουν βάρος για σύντομο χρονικό διάστημα μόνο και μόνο για να το ξαναπάρουν και μετά ξανά από την αρχή.
Για το λόγω αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε με 14.000.000 ευρώ τα πανεπιστήμια οκτώ κρατών με την έρευνα Διογένης με θέμα : «Με ποια διατροφή θα λύσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην ΕΕ» . Τα κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν : Ελλάδα (πανεπιστήμιο Κρήτης), Δανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία.
Η μελέτη Διογένης λοιπόν έδειξε ότι μια διατροφή που αποτελείται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη υδατανθράκων GI είναι η καλύτερη λύση για την παχυσαρκία και την εξασφάλιση ότι τα υπέρβαρα άτομα που έχουν χάσει βάρος θα μπορέσουν να το διατηρήσουν με αυτή τη διατροφή, η οποία σε κρατά για περισσότερο διάστημα χορτασμένο και με τον τρόπο αυτό θα λυθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην ΕΕ.
Αξιοσημείωτα ήταν και τα αποτελέσματα για τα παχύσαρκα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα. Η ομάδα των παιδιών που διατήρησε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες παρουσίασε μείωση του λίπους κατά 15% σε 6 μήνες.
Όλα αυτά συνδύασε σε ένα προϊόν ο αλευρόμυλος Πανταζή που με εντελώς φυσικές μεθόδους κατόρθωσε να απομακρύνει το άμυλο από το αλεύρι σίτου , εμπλουτίζοντάς το με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και έτσι να παράξει ένα μίγμα για αρτοποίηση το οποίο και έχει πατεντάρει στον οργανισμό βιομηχανικής ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Με το μίγμα αυτό παρασκεύασε ένα παξιμάδι χαμηλού αμύλου το οποίο εκτός ότι έχει μέχρι και 70% λιγότερο άμυλο από τα αντίστοιχα προϊόντα σίτου και το 14,5% του αμύλου αυτού είναι άπεπτο . Έτσι είναι το μοναδικό αμυλούχο προϊόν που φέρει τον ισχυρισμό υγείας ότι όταν τρώγεται δεν ανεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα δηλαδή είναι ένα προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο όμως έχει και 40% περισσότερη πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα σίτου. Το προϊόν αυτό έχει την ιδιότητα να σε κρατά για περισσότερο διάστημα χορτάτο και να σου κόβει την πείνα.
Το παξιμάδι αυτό φέρει επίσης και τους εξής τέσσερις διατροφικούς ισχυρισμούς :
Χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο
Υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες (φυτικές ίνες)
Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες.
Ο διατροφικός πίνακας για το παξιμάδι δίνεται στην συνέχεια.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ | ΑΝΑ 100g | ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ 15g |
Ενέργεια | 460,1Kcal/1925,5KJ | 69.0Kcal/288,83KJ |
Πρωτεΐνες | 36,0g | 5.4g |
Υδατάνθρακες εκ των οποίων σάκχαρα |
17,6g 1,1g |
2,64g 0.17g |
Λιπαρά εκ των οποίων κορεσμένα trans λιπαρά οξέα |
24,1g 3,5g 0,0g |
3,62g 0,53g 0,0g |
Φυτικές ίνες | 15,0g | 2,25g |
Άμυλο | 16,5g | 2,48g |
Πεπτό άμυλο | 14,1g | 2,12g |
Νάτριο | 1,4g | 0,21g |
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ
- Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως αναφέρθηκε παραπάνω μπορεί να βοηθήσουν να κρατήσετε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τη βουλιμία και τις κρίσεις πείνας.
- Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο και να σας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο ώστε να έχετε την μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών κάνοντάς σας να αισθάνεστε καλύτερα.
- Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες οι οποίες περιέχουν τρυποφάνη, η οποία φυσιολογικά αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και τα διατηρεί υψηλά. Οι πρωτεΐνες επίσης είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών και οι μυς καίνε λίπος
Όλα τα παραπάνω ικανοποιεί το παξιμάδι που παράγει ο αλευρόμυλος Πανταζή αξίζει να το δοκιμάσετε.
Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει ελαφρά τον μεταβολισμό
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ
- Η καφεϊνη σε μεγάλες ποσότητες, περισσότερο από 4 φλιτζάνια την ημέρα μπορεί να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση φαγητού.
- Η ζάχαρη μπορεί να μην περιέχει λιπαρά αλλά οποιαδήποτε επιπλέον ζάχαρη στο σώμα εναποτίθεται σχεδόν αμέσως σαν λίπος.
- Τα κεκορεσμένα λιπαρά
- Οι ραφιναρισμένες και επεξεργασμένες τροφές
- Το αλκοόλ
- Τα ανθρακούχα ποτά