Πιστεύεται ότι το κριθάρι είναι το δημητριακό που καλλιεργήθηκε πρώτο από όλα τα άλλα. Καλλιεργείται στην Ελλάδα εδώ και 6000 χρόνια. Το κρίθινο αλεύρι συνήθως αναμιγνύεται με σταρένιο ή σικαλένιο και δίνει μια ξεχωριστή γεύση.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αλεύρι σταρένιο
½ κιλό αλεύρι από κριθάρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 ποτήρι ελιές ψιλοκομμένες
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
ΕΚΤΛΕΣΗ
Τσιγαρίζουμε τα χόρτα στο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό, ανακατεύουμε τα αλάτι με το αλεύρι και ρίχνοντας ζεστό νερό ζυμώνουμε ένα μέτριο ζυμάρι. Λαδώνοντας τα χέρια μας ελαφρά ενσωματώνουμε και τα χόρτα, τις ελιές και ζυμώνουμε ξανά.
Πλάθουμε 2 ψωμιά τα αλείφουμε με λάδι ,τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί , τα σκεπάζουμε, τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Χαράζουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1ώρα περίπου.
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αλεύρι σταρένιο
200 γρ. αλεύρι από κριθάρι
300 γρ. αλεύρι από σίκαλη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 ποτήρια ζεστό νερό
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μια λεκάνη κάνουμε ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα τα υγρά και ζυμώνουμε καλά
Μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε το ζύμωμα, να γίνει το ζυμάρι λείο και ελαστικό. Πλάθουμε ένα ή δύο ψωμιά στρογγυλά ή στενόμακρα και σκεπά-ζουμε για να φουσκώσουν περίπου 2 ώρες. Χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι ολικής από κριθάρι
500 γρ. φαρίνα
5 κουταλιές λάδι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2κουταλάκι κύμινο
Λίγο πιπέρι
½ κουταλάκι αλάτι
½ λίτρο ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και ρίχνουμε το νερό με το μισό λάδι και ζυμώνουμε ώστε να πάρουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Πλάθουμε κουλούρες λαδώνοντας κάθε λίγο τα χέρια μας και τις αφήνουμε σκεπασμένες να φουσκώσουν. Τις ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο